Een introductie in index beleggen

Ben je geïnteresseerd in beleggen of beleg je zelf al een tijd? Dan heb je ongetwijfeld al eens van de term index beleggen gehoord. Maar wat houdt index beleggen precies in en wat zijn precies de voordelen van deze beleggingsvorm? En zijn er eigenlijk ook nadelen? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Index beleggen: hoe gaat het in z’n werk?

Index beleggen is een vorm van passief beleggen. Een index bestaat uit een aantal aandelen die voldoen aan een paar criteria, zoals tech-aandelen of valuta. De hoogte van de koers van de betreffende index wordt bepaald door het het gewogen gemiddelde van alle aandelen binnen de index. Voorbeelden van wereldwijd bekende indexen zijn onder andere de S&P 500 en de MSCI World Technology Index. Index beleggen gebeurt aan de hand van handelsinstrument trackers. Deze worden ook wel ETF’s genoemd, wat staat voor ‘exchange traded funds’. Als je hebt belegt in een bepaalde index en de waarde van deze index stijgt, dan stijgt de waarde van je portefeuille.

Voor- en nadelen van index beleggen

Voordelen van index beleggen
Er zijn verschillende redenen waarom veel beleggers kiezen om te beleggen in indexen. Zo kent deze beleggingsvorm een aantal aantrekkelijke voordelen. Met index beleggen breng je op een snelle en eenvoudige manier spreiding aan in je portefeuille. Dit is verstandig in het kader van risicobeperking. Een ander belangrijk voordeel is dat de beheerskosten van het beleggen in indexen relatief laag zijn.

Nadelen van index beleggen
Aan indexbeleggen zitten geen hele specifieke nadelen verbonden. Wel is er natuurlijk sprake van marktrisico, maar dat is het geval bij alle soorten beleggingen en met dit risico ga je per definitie akkoord als je ervoor kiest om te beginnen met beleggen.

Wil je meer weten over index beleggen? Bezoek dan eens de website van Beursgenoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *