Een taxi verzekeren, hoe moeilijk is het echt?

Sign of a waiting taxi

Het verzekeren van een taxi is door de jaren heen aardig wat moeilijker geworden. Vroeger was dit eigenlijk nooit echt een probleem, maar daar is enigszins verandering in gekomen. Het probleem dat zich stelt bij het verzekeren van een taxi heeft vooral te maken met het feit dat veel verzekeraars aanzienlijk meer moeten betalen voor het verzekeren van de (mogelijke) schade dan ze zelf aan premies ontvangen. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Omwille van deze reden hebben heel wat verzekeraars er ondertussen voor gekozen om geen verzekering voor taxi’s meer aan te bieden. Betekent dit dat een taxi verzekeren tegenwoordig niet langer tot de mogelijkheden behoort? Toch wel. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat het aanbod met mogelijkheden beperkt is. 

Is een taxi verzekeren verplicht? 

Zowel in Nederland als in de rest van Europa bestaat de wettelijke verplichting om gemotoriseerde voertuigen te laten verzekeren. De taxi vormt daar geen uitzondering op. Dat is natuurlijk best vervelend wanneer steeds meer verzekeraars de keuze maken om dit type auto uit te sluiten uit hun aanbod. Dit gezegd hebbende zijn er gelukkig ook verschillende partijen die toch nog steeds een verzekering willen aanbieden voor een taxi. Je moet er wel vaak even voor zoeken, maar het afsluiten van een passende verzekering voor jouw taxi behoort in de praktijk dus zeker nog tot de mogelijkheden. Let wel, een goede vergelijking uitvoeren zal een must zijn. Anders is de kans ongelofelijk groot dat je voor jouw taxi verzekering een best behoorlijke premie zal moeten betalen.

Hoe kan je een taxi verzekeren? 

Een taxi verzekeren kan eigenlijk op dezelfde manier gebeuren als eender welke andere auto. Dit betekent dat je een keuze kan maken uit drie verschillende soorten verzekeringen. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen deze opties:

  1. Een WA-taxiverzekering;
  2. Een WA+ beperkt casco taxiverzekering;
  3. Een WA+ volledig casco taxiverzekering; 

De eerste optie is natuurlijk de meest voordelige. Er kan echter worden vastgesteld dat er voor deze optie bij een taxi verzekeren eerder zelden wordt gekozen. Dat heeft voor het belangrijkste deel te maken met het feit dat dit type van verzekering enkel en alleen maar schade weet in te dekken die wordt aangebracht ten opzichte van derden. Het gevolg daarvan is dat de eigen schade die wordt geleden aan het voertuig dus nooit op geen enkele manier is verzekerd. De lage kostprijs rechtvaardigt wat dat betreft eigenlijk niet de potentieel erg hoge kosten waar de verzekeringnemer mee kan worden geconfronteerd. Hier zal je wel even rekening mee willen houden.

De beperkt casco taxiverzekering

Buiten de WA-verzekering voor taxi’s bestaat er ook nog zoiets als de beperkt cascoverzekering. Het betreft hier een verzekering die in de basis terug bestaat uit de standaard dekking voor derden. Deze dekking is echter aangevuld met verschillende vormen van schade aan de eigen auto. Het gaat hierbij specifiek om de schade zoals hieronder voor je op een rijtje gezet:

  1. Schade veroorzaakt door een brand of een explosie;
  2. Schade als gevolg van een botsing met dieren; 
  3. Financiële schade geleden door diefstal;
  4. Glasschade zoals bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit;
  5. Schade als gevolg van storm of ander natuurgeweld;

De beperkt cascoverzekering kan bij een taxi verzekeren zeker het overwegen waard zijn. De kans is echter behoorlijk groot dat ook deze verzekering nog niet helemaal aan de vooropgestelde  verwachtingen van de verzekeringnemer tegemoet zal weten te komen. Bij een taxi verzekeren ligt de nadruk dan ook doorgaans vooral op het afsluiten van een verzekering die ook de zelf veroorzaakte schade dekt. Wil je hier ook van kunnen genieten? Dan is het afsluiten van een volledige casco verzekering in principe altijd een must.

De volledige casco taxiverzekering

Een taxi verzekeren met behulp van een volledige casco verzekering is de meest complete optie waarvoor je kan kiezen. Er zijn aan de keuze zowel voor- als nadelen verbonden. Het belangrijkste voordeel schuilt in het feit dat je over de hele lijn bent verzekerd. Met andere woorden, ook indien je zelf schade aanricht met je taxi aan derden en je daarvoor verantwoordelijk bent zal niet alleen de schade aan derden worden verzekerd, maar ook aan het eigen voertuig. Raak je bij het achteruitrijden per ongeluk een paaltje waardoor er schade is ontstaan aan je auto? Ook in dat geval zal je meteen tot de conclusie kunnen komen dat je verzekering hiervoor dekking zal verlenen. Op vlak van dekkingen is dit dus veruit de meest complete optie op de markt waarover je beschikt. 

Het belangrijkste nadeel van een taxi verzekeren door middel van een allrisk heeft te maken met het feit dat je dient rekening te houden met een vrij aanzienlijk prijskaartje. Je moet dan ook altijd even op voorhand grondig controleren hoeveel budget er nu precies beschikbaar is voor je verzekering. Enkel en alleen op die manier kan je vervelende financiële problemen voorkomen. 

Belangrijke aandachtspunten bij een taxi verzekeren

Er zijn bij een taxi verzekeren verschillende belangrijke aandachtspunten waar je bij stil zal willen blijven staan. In eerste instantie is er de premie die moet worden betaald. Je zal kunnen vaststellen dat deze premie niet onaanzienlijke verschillen kan vertonen afhankelijk van de partij waarbij je de taxiverzekering gaat afsluiten. Een vergelijking uitvoeren zal op dit vlak nooit een overbodige luxe zijn. Dit gezegd hebbende is dit niet het enige aandachtspunt. Het is namelijk best mogelijk dat ook een allrisk taxiverzekering je niet over de hele lijn precies die dekkingen aanbiedt waar je naar op zoek bent. Het afsluiten van bepaalde extra dekkingen kan dan ook bijvoorbeeld een must zijn. Controleer dus altijd grondig de polisvoorwaarden en overweeg of er bijvoorbeeld geen extra verzekering voor inzittenden van het voertuig zou moeten worden afgesloten. 

Tot slot kan het ook helpen om bij een taxi verzekeren de mogelijkheden te bekijken voor wat het verhogen van het eigen risico betreft. Op deze manier moet je weliswaar meer betalen wanneer er sprake is van een ongeval, maar komt de periodieke verzekeringspremie lager te liggen. Dit kan zeker en vast een interessante optie zijn om te kunnen besparen op de hoogte van je premie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *